Falkner Paint Template

Falkner Paint Template Falkner Paint Template

Falkner Paint Template

Falkner Paint Template Falkner Paint Template

Falkner Paint Template

Falkner Paint Template Falkner Paint Template

Falkner Paint Template

Falkner Paint Template Falkner Paint Template

Followers

seni visual

Latest News

Ukiran buah tembikai

Posted by seni visual on Monday, 12 April 2010 , under | comments (0)Buah tembikai yang telah di ukir menjadi bunga.
Buah-buah yang telah siap di ukir dan di pamerkan

Memproses Bahan

Posted by seni visual on Monday, 23 November 2009 , under | comments (3)Daun-daun yang cukup tua ditetak di pangkalnya sehelai demi sehelai, bermula di bahagian umbi pokok. Tujuh atau lapan helai daun muda di keliling umbut pokok tidak ditetak tetapi ditinggalkan untuk tuaian seterusnya serta untuk memastikan pokok itu terus hidup dan mengeluarkan daun-daun baru.

Menetak daun dilakukan dengan berhati-hati kerana pandan dan mengkuang berduri-duri, sedangkan tanah dikeliling perdunya lazimnya berair dan licin atau mudah perlus.
Daun-daun yang sudah ditetak kemudian dipangkas hujungnya untuk membuang bahagian yang tirus dan tidak dapat dibelah, serta supaya semua daun itu hampir sama panjang. Seterusnya, daun-daun tersebut dilayur di atas bara unggun api kecil hingga layu.

Rotan

Posted by seni visual on , under | comments (0)Antara teknik pengeringan rotan adalah dengan menyandarkan batang rotan pada palang jemur. Rotan merupakan bahan yang paling digemari kerana rotan tahan lama dan mudah dibentuk. Rotan, buluh dan lidi sering dijadikan sebagai bakul, lekar dan berbagai-bagai bentuk bakul atau alat-alat menangkap ikan.

Pokok Bemban

Posted by seni visual on , under | comments (1)Terdapat dua jenis pohon bemban iaitu bemban air yang tumbuh di kawasan paya atau air tawar dan bemban darat yang tumbuh di tanah-tanah kering berpasir. Mempunyai batang bersusuk manakala sesetengahnya tidak bersusuk. Bemban air berwarna hijau tua kehitaman dan bemban darat berwarna tua. Batang-batang bemban dan buluh sering dijadikan tupas atau bidai (dinding yang diperbuat dari bahan buluh dengan ragam hias seperti kelarai anyaman).

Jenis dan Bahan Anyaman

Posted by seni visual on , under | comments (0)Mengkuang tumbuh subur di kawasan berair tawar. Biasanya ia subur di lopak-lopak belukar atau kawasan bakau dan kawasan sawah padi yang lembab. Pohon mengkuang lebih tinggi daripada pohon pandan, tetapi mengkuang mempunyai dahan bercabang yang sedikit jika dibandingkan dengan pohon pandan. Daun mengkuang lebih kasar dan hasil anyamannya kelihatan lebih kasar dan keras.
Kelebaran bilah anyaman dikaitkan dengan kehalusan hasil kerja, lebih kecil bilah, lebih halus hasil kerjanya. Hasil kraf yang halus pembuatannya mempunyai nilai hiasan yang tinggi. Sebaliknya, hasil kraf yang kasar lebih menekankan ciri fungsional. Tikar mengkuang yang lebar anyamannya biasanya digunakan untuk menjemur padi, mengalas lantai dapur atau jemuran dan sebagainya. Tikar yang dianyam untuk kegunaan demikian tidak dicelupkan warna, berlainan daripada tikar yang dikhaskan untuk tetamu. Tetamu dibentangkan tikar yang bukan sahaja halus anyamannya malah bercorak dan berwarna-warni.

Hasil Anyaman Mengkuang

Posted by seni visual on , under | comments (0)Pandan dan mengkuang tumbuh subur di tepi-tepi alur, paya, sungai dan kawasan-kawasan yang menggenangi air tawar di seluruh nusantara. Tidak hairanlah seni menganyam pandan dan mengkuang tersebar luas. Dengan itu, pelbagai barangan dapat dihasilkan daripada anyaman pandan dan mengkuang. Pandan dan mengkuang adalah tumbuhan daripada spesis yang sama. Daun mengkuang lebih lebar, tebal dan panjang daripada daun pandan.
Oleh yang demikian, biasanya mengkuang digunakan untuk menganyam benda-benda yang lebih besar dan kukuh berbanding dengan benda-benda yang diperbuat daripada pandan.

TOKOH ANYAMAN PANDAN DAN MENGKUANG

Posted by seni visual on , under | comments (1)Puan Aminah binti Ali. Puan Aminah dilahirkan pada tahun 1944. Berasal dari Rusila Terengganu Darul Iman, iaitu tempat penghasilan kraftangan anyaman yang terkenal. Puan Aminah merupakan tokoh kraf anyaman yang telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia. Pada tahun 1982 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Pertukangan tangan sezaman anjuran muzium Negara. Hingga kini beliau masih aktif sebagai seorang ahli kraftangan anyaman.Lain-lain tokoh yang telah mencipta motif anyaman:i. Cik Siah bt Jumaat berasal dari negeri Terengganu mencipta kelarai Sambasii Hajah Asiah bt. Salleh dari negeri Terengganu mencipta kelarai Tapak harimauiii Hajah Semek dari negeri Terengganu mencipta kelarai Mak Mekiv. Esah bt Said dari negeri Kelantan mencipta kerai Sisik Kelah.v. Dayang Aisah bt. Awang Husin dari negeri Sabah mencipta kelarai bunga